Sapanca'nın tarihi yerleri arasında şunlar bulunmaktadır:
Bizans dönemine ait Lahitler ve Mezar Taşları: Sapanca Hükümet Konağı önünde sergilenen Bizans dönemine ait lahitler, İlmiye Köyü yakınlarında ve TEM Otoyolu yapımı sırasında bulunmuştur.
Kurtköy Köyiçi Kalıntıları: Bitinyalılar dönemine ait olan ve son kralın saklanmak için yaptırdığı kale kalıntıları Kurtköy Köyiçi mevkiinde bulunmaktadır.
Rahime Sultan Camii ve Rahime Sultan Tuğrası: Sultan Abdülmecit'in 4. hanımı Rahime Sultan tarafından 1892 yılında yaptırılan cami, Sapanca'da önemli bir tarihi yapıdır. Camideki tuğra da dikkat çekicidir.
Vecihi Kapısı: Mimar Sinan tarafından yapıldığı söylenen Vecihi Kapısı, İpek Yolu'nun geçtiği yerden başlamaktadır. Orijinal yapısı korunarak onarımlar görmüştür.
Rüstempaşa Camii: Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı ve veziri Rüstem Paşa tarafından 1555 yılında yaptırılan cami, Mimar Sinan'ın kalfaları tarafından inşa edilmiştir.
Cami Cedid Camii: Sapanca çarşı içinde bulunan Cami Cedid Camii, 1899 yılında yapılmış ve son yıllarda gerçekleştirilen tamiratlarla restore edilmiştir.
Hasan Fehmi Paşa Camii: Osmanlı Veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılan cami, Mahmudiye köyünde yer almaktadır ve içerisinde güzel işlemelere sahiptir.
Sabancı Baba Hikayesi: Sapanca Gölü'nün yerinde bir zamanlar var olan zengin bir kasaba ve bu kasabayı ziyaret eden fakir bir dervişin yaşadığı olayı anlatan Sabancı Baba hikayesi, Sapanca'nın tarihi dokusuna katkı sağlar.
Bu tarihi yerler, Sapanca'nın zengin geçmişine ve kültürel mirasına ışık tutmaktadır. Ziyaretçiler, bu yerleri gezip keşfederek Sapanca'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini deneyimleyebilir.